THE AL-CHEMIST

perjalanan dan penjelajahan fikiran menuju yang pasti....

Monday, March 5, 2012

Merenung dan Beramal dengan Nasib

Saya sebenarnya agak pelik dengan manusia. Ya! Saya juga adalah manusia. Saya juga berasa pelik dengan diri saya sendiri. Masakan saya tidak berasa pelik dengan diri sendiri apabila saya sendiri tidak tahu bagaimana otak saya mengawal pemikiran saya. oh! Sekarang ia sudah menjadi semakin pelik kerana saya rasa diri saya bukan saya tetapi adalah otak saya. Errr... Apakah saya sebenarnya, seluruh badan sayakah atau otak sayakah? Ah! Manusia memang pelik. Abaikan!

Membicarakan tentang diri sendiri dan mencari zat yang dikatakan diri sendiri itu sememangnya sesuatu yang pelik dan misteri. Maka, jangan difikir akan hal itu. Ada perkara pelik yang lebih wajar difikirkan. Itulah dia bertenung nasib. Bertenung nasib ini sama maknanya dengan meramal nasib atau menilik nasib.

Apa yang pelik dengan bertenung nasib? Yang pelik ialah ramai orang yang suka atau suka-suka bertenung nasib. Ada yang bertenung nasib dengan buruj di langit, ada juga yang bertenung nasib dengan entah apa-apa aplication di FB. Bertambah pelik bila yang melakukan itu adalah orang Islam. Bertambah pelik bila mereka yang bertenung nasib inilah yang like bagai nak rak jika ada ustaz yang buat note tentang haramnya bertenung nasib. Mereka like setelah membaca atau like sebab suka-suka, hanya mereka yang tahu.

Saya menulis tentang hal ini kerana ramai kawan saya di FB yang beragama Islam yang suka-suka bermain dengan ramalan nasib ini. Jika dikaitkan buruj di langit itu dengan psikologi mungkin boleh diterima lagi. Tetapi tidak boleh juga diterima bulat-bulat kerana yang bulat itu sifatnya bergolek. Yang meruntun hati saya bila mereka bertenung tentang rezeki, jodoh, kesihatan dan seumpamanya. Ini memang haram. Jika tidak percaya sila google sendiri dan pastikan kamu baca tulisan dari ustaz-ustaz yang berautoriti.

Tentang hukum sudah jelas. Kini tentang keperluan dan kebaikan (jika ada).

Mengapa kita mesti menilik nasib? Adakah mengetahui apa yang akan berlaku itu sangat penting. Jika penting, marilah saya berikan satu tilikan yang tidak akan pernah salah. Tilikan keramat yang tidak mencederakan kura-kura dan tidak memerlukan syiling berlubang tengah. Juga tidak memerlukan pengiraan perjalanan bintang-bintang di langit dan kepandaian melihat intensiti cahaya bintang-bintang pilihan. Tilikan yang seratus persen tepat tanpa salah. Jika kamu baca tilikan ini, maka hasil tilikan ini pasti akan mengenai kamu. Saya tilikkan khas buat kamu, hasil tilikan itu ialah suatu hari nanti kamu pasti akan mati. Bukan sahaja kamu, bahkan saya dan semua makhluk yang hidup pasti akan mati. Puas hati? (Ini bukan tilikan haram, ini maksud dari surah al-Imran ayat 185: Setiap (makhluk) yang hidup, pasti akan mati)

Setelah tahu kita pasti akan mati, apa yang menariknya? Tiada apa-apa yang menarik bukan? Maka, kenapa mesti menilik nasib? Suka-suka dan sengaja mahu bergembira? Oh! bahagia rupanya bila melanggar perintah Tuhan. Begitu?

Di sini ada beberapa perkara yang boleh difikirkan tentang tilik nasib. Hayati dan fahamilah demi kebaikan bersama.

1) Orang Islam haram bertenung nasib. Bahkan, berjumpa tukang tilik pun sudah salah, belum lagi kalau percaya dengan tilikannya.

2) Sifat manusia akan terpengaruh dengan kata-kata. Jika kita bermain tilik nasib di FB kerana suka-suka dan tilikan itu benar-benar terjadi pasti kita akan kata "Eh! Betullah ramalan bintang ini." Hasilnya, tercabutlah iman dari hati.

3) Jika sesuatu tilikan itu benar, maka tiada apa yang mampu menghalangnya dari berlaku. Oleh itu, lebih baik kita tidak tahu. kalau kita tahu pun bukan kita boleh buat apa-apa. Contohnya, jika kita tahu kita akan putus kaki dan tidak mampu hendak mengelakkannya dari berlaku kerana tilikan itu tepat 100%. Apa faedahnya?

4) Jika tilikan itu salah. Maka apa bangangnya kita hendak dengar dan percaya pada penipuan? Takkanlah kita hendak diperbodohkan oleh tukang tilik yang palsu lagi pembohong.

Solusi untuk perkara 3 dan 4 sebenarnya mudah di mulut tapi susah dipraktikkan. Caranya ialah dengan usaha. Jika kita hendak tahu kita akan berjaya atau tidak, lihatlah usaha kita. Jika bersungguh dan betul jalannya, maka insyaAllah akan berjaya. Jika tidak berjaya, kita tetap mendapat pengalaman. Gunakan pengalaman itu pada kerja yang seterusnya dan jangan ulangi kesalahan. Lama-lama pasti akan berjaya. Tidak perlu bertilik nasib.

Maka, tujuan saya menulis disini hanya satu. Hentikanlah bermain aplikasi ramalan bintang atau apa-apa saja jenis ramalan di FB. Bukan sahaja tiada faedah, bahkan boleh merosakkan akidah. Janganlah sampai saya buat satu NGO pula sebab semakin ramai orang Islam yang main aplikasi tersebut. Saya bukan ahli politik yang boleh lompat atas pagar dan buat NGO.

1 comment:

Anonymous said...

I couldn't resist commenting. Very well written!

my web-site: online graduate certificates